Die Spelewei

NIEUWSFLASH: Start to volksdans

Altijd als eens willen ondervinden wat volksdans nu juist inhoudt? Grijp dan nu je kans!

In 10 lessen maak je kennis met volksdansen uit Vlaanderen en de rest van de wereld. Ervaren dansleiders van Die Spelewei begeleiden de dansen. Deze lessen zijn geschikt voor deelnemers vanaf 14 jaar tot en met de actiever 60’er.

De lessen gaan door op: 5, 12, 19 en 26 september + 3, 10, 17, 24 en 31 oktober + 7 november in ons lokaal De Garve (Asberg 8 – 2260 Westerlo).

Deelnemen kost slechts €25, ter plaatse te betalen op de eerste les.

WELKOM BIJ VOLKSKUNSTGROEP DIE SPELEWEI VZW

Die Spelewei is een volksdansvereniging uit Westerlo met een honderdtal leden. De vereniging bestaat uit verschillende groepen, opgedeeld volgens leeftijd: kinderen en jongtieners, tieners en volwassenen. Elke groep krijgt begeleiding van ervaren dansleiders.

Die Spelewei brengt voornamelijk Vlaamse dansen. Zowel dansen uit de ‘tijd van toen’ als nieuwe creaties. Alle groepen van Die Spelewei verzorgen meermaals per jaar optredens en zijn een graag geziene gast op folklorefestivals in binnen- en buitenland. De groep wordt altijd vergezeld van live muzikanten en staat garant voor kleurrijke en boeiende optredens dankzij de prachtige klederdrachten en de authentieke attributen zoals klompen, stelten, meiboom en houten jukken.

Naast dansrepetities en optredens organiseert Die Spelewei ook andere activiteiten. Denk maar aan de jaarlijkse haring- en pannenkoekenbak, de ontspanningsweekends, de griezeltocht, het ledenfeest, de opendeurdag, etc.

Het jaarlijkse hoogtepunt is het Internationaal Folklorefestival. De organisatie hiervan ligt in handen van de groep. Het festival gaat jaarlijks door in het weekend voor 15 augustus. Aan het Internationaal Folklorefestival nemen een drietal gastgroepen uit alle uithoeken van de wereld deel.

Verder neemt Die Spelewei jaarlijks deel aan een folklorefestival in het buitenland. Zo maken alle leden van Die Spelewei op een actieve manier kennis met andere culturen. Daarnaast staat het maken van persoonlijke contacten met de plaatselijke bevolking centraal. Vriendschappen maken en herinneringen creëren ontstaan op deze manier spontaan.

Wij vinden het immers belangrijk om de Vlaamse Volkskunst verder te zetten. Naast oude, authentieke dansen komen ook nieuw gecreëerde dansen aan bod. Dit alles gebeurt in onze volksdansgroep met veel enthousiasme, inzet, speelsheid en folklore. Wat eveneens te zien is in onze Vlaamse volksdansen.

Op deze website vindt u alle informatie over Die Spelewei en haar activiteiten. Heeft u interesse of vragen? Aarzel zeker niet om ons te contacteren. Iedereen is bij ons welkom, jong en oud! U vindt alle nodige contactgegevens terug via de pagina 'contact'. Wij laten u zo spoedig mogelijk iets weten!

Agendapunten 2019:

 • 24 februari: Haring -en pannenkoekenbak
 • 27 maart: Volksdansinitiatie school Blauberg in kader van sportklasse
 • 13 april: Eerste gastouderavond
 • 1 mei: Ontbijtdag
 • 6 mei: Volksdansinitiatie Sila Westerlo in kader van India project
 • 21 juni: Tweede gastouderavond
 • 29 juni: Deelname aan de Roefel
 • 3 augustus: Optreden tijdens Museumnacht van Antwerpen
 • 9 - 14 augustus: Internationaal Folklorefestival
 • 1 september: Optreden tijdens de Rietfeesten
 • 5 september: Start to volksdans