Bakhuis

Het bakhuis

Vele jaren geleden, toen Die Spelewei nog oefende in de oude Garve in de Broekstraat, hadden we een houtoven die geregeld gebruikt werd. In de nieuwe Garve aan de Asberg hebben we het geluk dat we terug een houtoven ter beschikking hebben. Deze oven werd de laatste jaren geregeld gebruikt door sympathisanten van de groep.

Begin 2008 zijn we met een aantal leden zelf aan de slag gegaan in het bakhuis (ook gekend als Kot 4). We kwamen ongeveer 1 maal per maand samen om te bakken. Met vallen en opstaan hebben we geleerd hoe we best deeg maken, hoe hard we de oven moeten opstoken en nog vele andere zaken. Het bakhuis had wel enkele ‘nadelen’… Het trok langs alle kanten, er was geen degelijk licht, geen enkele steen van de vloer was nog heel, er was geen stromend water, de kalk viel van de muur in het deeg, enzovoort. Met de financiële steun van het Merodeproject zijn we in 2009 gestart met de verbouwing van het bakhuis. Het buitenschrijnwerk hebben we uitgegeven, maar voor de rest van de werken zijn uitgevoerd door Peter, Gert en Bart. We mogen best trots zijn op het resultaat.

Ondertussen zijn we weer een heel aantal jaren verder. We bakken nog steeds ongeveer 1 keer per maand. Ons receptenboek is ondertussen al heel wat uitgebreid: focaccia, pizza, speculaas, worstenbroodjes, appelflappen, suikerbrood, flierefluiterbrood, taarten, etc. We hebben redelijk wat geëxperimenteerd en meestal was het resultaat lekker. De grootste tegenvallers waren echter de zandkoekjes maar dat kwam misschien omdat we zout en suiker verwisseld hadden tijdens het maken van het deeg. Het meeste succes oogsten we met het appelbrood met rozijnen (dit is trouwens ook ons meest recente experiment), maar de absolute topper sinds vele jaren is en blijft nog steeds de speculaastaart.