Geschiedenis

De geschiedenis

In 1956 zag Die Spelewei het levenslicht in het toenmalige clublokaal "De Garve". De bosrijke omgeving, met vlakbij de authentieke lemen hoeve vormde het gedroomde kader om de traditionele Vlaamse volkskunst te beoefenen.

Volksdans en -muziek van eigen bodem behoren tot de belangrijkste activiteiten waardoor de leden van Die Spelewei in contact willen komen met andere culturen.

De talrijke buitenlandse reizen van Die Spelewei en de organisatie van het jaarlijks Internationaal Folklorefestival van Westerlo zijn het bewijs dat de vereniging haar doelstellingen al sinds haar ontstaan in ere houdt. Die Spelewei bezit meerdere dansafdelingen die naargelang de leeftijd zijn opgedeeld.

Zo zijn kinderen vanaf zes jaar reeds welkom om hun eerste pasjes te zetten op de dansvloer. Daarna is er doorstroming naar de jeugdafdeling die aansluiting verleent tot de volwassenen, vanaf 18 jaar.

Sinds haar ontstaan doorkruiste Die Spelewei gans Europa en nam deel aan talrijke folklorefestivals. De jaarlijkse reizen vormen voor vele jongeren mede de drijfveer om de traditionele volkskunst te beoefenen. Wie eenmaal de sfeer heeft geproefd van een internationaal folklorefestival heeft de smaak meestal gauw te pakken.

Contacten met vreemde culturen leiden steeds weer tot een interessante en leerrijke ervaring. Uitwisseling van eigen dans en muziek vormt hiertoe een bijzonder medium. Ook op festivals in eigen land is Die Spelewei een regelmatige gast.

Al kort na haar ontstaan in 1956 organiseerde Die Spelewei de oogstfeesten. Dit evenement groeide uit tot het huidige Internationaal Folklorefestival van Westerlo dat jaarlijks plaatsvindt op het voorplein van het 19de-eeuwse kasteel, thans gemeentehuis van Westerlo. Een prachtig kader waar telkens een vijftal groepen van over de ganse wereld samenkomen om het beste van zichzelf te geven.

Door de jaren heen is er een nauwe band ontstaan tussen festival en gastgezinnen die tijdens een vijf- à zestal dagen gastvrijheid verlenen aan de bezoekende groepen.

Wat voor de gasten een unieke kennismaking is met de Vlaamse manier van leven is voor de gastgezinnen een unieke kennismaking met een andere cultuur. Voor de meeste gastgezinnen vormt het festival dan ook een stukje vakantie op eigen bodem maar met een internationaal karakter. Zo is het folklorefestival van Westerlo steeds weer een onvergetelijk feest voor gastgezinnen en deelnemende groepen.