Uit Paraguay: Alma Guaraní

Asunción, de hoofdstad van Paraguay, is de thuishaven van folkloregroep Alma Guaraní. De naam van de groep betekent letterlijk “ziel van de Guaraní”. De Guaraní is een volk dat leeft in Paraguay en de aangrenzende gebieden in Bolivia, Argentinië en Brazilië. Ondanks het feit dat deze etnische cultuur verscheidene subgroepen heeft, delen ze wel een gemeenschappelijke religie en taal.

Het doel van Alma Guaraní is om de traditionele dansen, muziek en gewoontes te bewaren en de rijke culturele tradities van de Guaraní te verspreiden. Hun repertoire bevat heel wat zwoele dansen die het liefdesspel tonen tussen charmante dames en galante heren. Naast dit visuele spektakel, zal de groep ons ook muzikaal verwennen met instrumenten zoals gitaar, harp, accordeon en bandoneon (een harmonica-achtig instrument, vaak gebruikt bij tango).

Alma Guaraní nam al deel aan meerdere festivals in Amerika, Azië en Europa. Vijf jaar geleden waren ze zelfs al te gast in België, namelijk op het Internationaal Folklorefestival van Namen.

Deze groep zal op zondag 13 augustus een gastoptreden verzorgen, dat mogelijk is dankzij onze samenwerking met het Internationaal Folklorefestival van Hasselt.
 
Ierland
Taiwan
Duitsland
Paraguay
Sicilië
Vlaanderen