Uit Paaseiland: Otea Nui

"Otea Nui" is een multiculturele groep die gefascineerd is door de cultuur en de traditie van PolynesiŽ. De muzikanten spelen traditionele instrumenten zoals de Tahitiaanse ukulele en de kaua'e (paardkaakbeen), samen met moderne instrumenten zoals de gitaar en de bas.

De dansers dragen handgemaakte klederen uit natuurlijke materialen zoals veders, raffia en zeeschelpen. Voor de modernere dansen schakelen ze over op schitterende, kleurrijke sarongs versierd met bloemen.

Paaseiland hoort bij het Polynesische gebied. PolynesiŽ betekent eigenlijk vele eilanden. Het wordt gevormd door meer dan duizend eilanden en is ťťn van de drie eilandengroepen in de Stille Oceaan die OceaniŽ vormen. De Polynesische eilanden liggen allemaal binnen een driehoek met als hoekpunten de grote eilanden : Paaseiland, Nieuw Zeeland en HawaÔ.

Paaseiland is het meest geÔsoleerde eiland ter wereld. De naam Paaseiland werd gegeven door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen toen hij het eiland ontdekte op Paaszondag in 1722. De inwoners van Paaseiland noemen hun eiland Rapa Nui. Wat zo veel betekent als “grote rots”. Deze aanduiding wordt tegenwoordig gebruikt om zowel het eiland als de inwoners en de taal aan te duiden.

Het meest bekend zijn de voorouderbeelden of moai. Deze typische beelden komen op het ganse eiland voor. Zij hebben allemaal merkwaardige oogkassen, die naar de hemel gericht zijn. Ze kunnen tot 9,5 meter hoog zijn en zijn vervaardigd uit tufsteen, een zacht vulkanisch gesteente.

Bij de ontdekking van Paaseiland waren er ongeveer 2000 tot 3000 inwoners op het eiland. Vast staat dat enkele eeuwen voor de Europese ontdekking er meer dan 10.000 inwoners op het eiland geleefd hebben. Het bevolkingsaantal is in een neerwaartse spiraal terecht gekomen door overbevolking, ontbossing en uitputting van de natuurlijke grondstoffen. Na de Europese ontdekking zijn slavenhandel en nieuwe ziekten mee oorzaak geworden van een verdere verkleining van het bevolkingsaantal.

Staatkundig behoort Paaseiland tot Chili. Een groot deel van de oorspronkelijke inwoners is verhuisd naar het vasteland van Chili. De groep Otea Nui is gevestigd in Castelldefels nabij Barcelona in Spanje.

Om naar uit te kijken!

Deze groep treedt op tijdens elke voorstelling: zaterdag, zondag en dinsdag.

 

 
Rusland
Mexico
Turkije
Paaseiland
Vlaanderen

- VOLG ONS NIEUWS OP FACEBOOK -
Weetjes, foto's, nieuwtjes, conversaties, de laatste updates... volg alles op onze Facebookpagina!

- KIJK MEE OP YOUTUBE -
Leuke filmpjes van voor, tijdens en na het festival... via het Festivalkanaal op YouTube!