Uit Polen: Kaszubski Zespˇł Pieśni i Tańca “Sierakowice”

Dit betekent zoveel als : Kasjoebische volksdans en –zanggroep “Sierakowice”

Geografie

Sierakowice is een gemeente in de provincie Pommeren. Pommeren is de meest noordelijke provincie van Polen en ligt aan de Oostzee. Gdańsk wordt beschouwd als de hoofdstad van de provincie. Gdańsk wordt wel eens het centrum van de regionale Kasjoebische cultuur genoemd. De Kasjoeben spreken nog steeds een eigen dialect, dat een mengelmoes is van Pools en Duits.

De streek is bekend om zijn prachtige natuur. Haar natuurlijke rijkdommen zijn water, bossen en bergen. Hierdoor is ze zeer geliefd door wandelaars en watersporters. Met haar heldere meren en meer dan 50 natuurreservaten wordt deze plek wel eens de hemel op aarde genoemd.

Volkskunstgroep “Sierakowice”

In 1980 richtten de gemeente, de provincie Pommeren en de landbouwco÷peratieve “Samopomoc Chlopska” de groep op. Aanvankelijk waren de leden boeren en ambachtslui en was er niet veel binding met de cultuur van de streek. Toen in 1996 de financiering en het patroonschap werd overgenomen door het gemeentelijk cultureel centrum van Sierakowice werd de nadruk verlegd naar de culturele activiteiten.

Vandaag de dag zijn de leden voornamelijk jongeren en universiteitsstudenten. Hun hardnekkig werk leidde tot een reeks van goede resultaten. Gestart op lokaal niveau groeiden ze tot op internationale hoogten. Door hun deelname aan verschillende internationale festivals reisde de groep door gans Europa en een stuk van AziŰ. De groep vertegenwoordigde reeds meerdere malen hun regio op internationale toerismebeurzen. Tijdens het Poolse jaar in Zweden presenteerde de groep zich als vertegenwoordiger van de regio. De groep nam ondertussen een eigen cd op en maakte een videofilm.

De groep brengt een gevarieerd aanbod van dansen uit de Kasjoebische folklore. De dansen beschrijven vaak de prachtige landschappen van de streek van Krakau en Lowicz.

 

- VOLG ONS NIEUWS OP FACEBOOK -
Weetjes, foto's, nieuwtjes, conversaties, de laatste updates... volg alles op onze Facebookpagina!

- KIJK MEE OP YOUTUBE -
Leuke filmpjes van voor, tijdens en na het festival... via het Festivalkanaal op YouTube!

Noorwegen
Polen
ItaliŰ
Vlaanderen