Uit Noorwegen: “Hedmark Danselag”

Geografie

Wie Noorwegen zegt denkt meteen aan het Scandinavische schiereiland met zijn typische fjorden en gletsjers. Dit geldt echter niet voor de provincie Hedmark. Hedmark ligt in het zuidoosten van Noorwegen en heeft geen kustlijn. In het zuiden grenst Hedmark aan Zweden en de hoofdstad van Hedmark is Hamar. Toen in 1994 Lillehammer de Olympische winterspelen organiseerde was Hamar de gaststad voor onder andere het kunstschaatsen en schaatsen. Dit evenement ging door in het “vikingskipet”; een gebouw in de vorm van een omgekeerd vikingschip.

Het grootste gedeelte van de provincie is in het laagland gelegen, ook al vinden we berggebieden in
het noorden. De grootste industrie is de landbouw en vooral de bosbouw.

Volksdansgroep “Hedmark Danselag”

Hedmark Danselag reisde de ganse wereld rond. Zij bezochten ondertussen reeds alle werelddelen behalve het Afrikaanse continent. Kort na haar oprichting in 1991 mocht de groep al optreden op de Olympische Winterspelen in Lillehammer in 1994.

Zij dansen traditionele Noorse dansen. Elke Noorse provincie heeft wel enkele eigen “provinciale” dansen. Deze dansen uit de 17de eeuw werden overgeleverd van generatie op generatie en zijn meestal in een ĺ maat. De oude paardansen werden deel van de Noorse traditie. Sommige werden zo populair dat ze de oudere “provinciale” dansen in de vergeethoek duwden. Bij sommige Noorse dansen is de stem even belangrijk als het voetenwerk. Dit zijn de zogenaamde “zangdansen”. De figuurdansen werden begin 20ste eeuw genoteerd en zijn voor elk temperament. Zij gaan van
lichtvoetig tot serieus.

De groep draagt de nationale klederdracht uit verschillende delen van het land uit de 17de - 18de
eeuw. Al zijn er enkele modellen van latere tijden (1920).

 

- VOLG ONS NIEUWS OP FACEBOOK -
Weetjes, foto's, nieuwtjes, conversaties, de laatste updates... volg alles op onze Facebookpagina!

- KIJK MEE OP YOUTUBE -
Leuke filmpjes van voor, tijdens en na het festival... via het Festivalkanaal op YouTube!

Noorwegen
Polen
ItaliŽ
Vlaanderen