Uit ItaliŽ: Centro Studi Tradizione Popolari Ericefolk

Geografie

SiciliŽ is het bekendste eiland van ItaliŽ. Gelegen aan de voet van de laars van ItaliŽ, midden in de Middellandse Zee onderging het eiland met de drie punten veel invloeden van verschillende culturen. Zo kunnen we invloeden van de Grieken, de Arabieren, de Spanjaarden terugvinden op het eiland. Het Siciliaanse dialect wordt beschouwd als een afzonderlijke taal en heeft veel gemeen met het dialect uit CalabriŽ. Op het eiland heerst een uiterst droog klimaat en de Siciliaanse volksdansen beelden dan ook vaak het harde werk op de velden uit.

Erice is een gemeente in de buurt van Trapani. Het ligt in het westen van SiciliŽ en is bekend om zijn zoutwinning.

Volkskunstgroep “Ericefolk”

De vereniging "Centro Studi Tradizioni Populari ERICEFOLK" bevordert de cultuur en tradities van de regio. Zij brengt voorstellingen met dans, muziek en liedjes, die de lokale gewoonten en tradities van SiciliŽ weergeven.

De groep bestaat uit ongeveer 30 leden met veel ervaring op het gebied van folklore. Zij brengen het klassieke repertoire van de Siciliaanse muziek met de bekendste liedjes en voeren deze uit in het eigen dialect.

De meeste leden zijn afkomstig van de meest prestigieuze folkloregroepen uit Trapani. Zij beschikken over veel persoonlijke artistieke ervaring opgedaan zowel op regionaal als op internationaal gebied.

“Ericefolk” beoefent verschillende artistieke activiteiten. Allen zoeken ze naar de diepere kennis van de identiteit van de cultuur en van de bevolking, met al zijn tegenstrijdigheden. De liederen en dansen beelden de geschiedenis van de bevolking, vaak onderdrukt door de vele verschillende overheersers van het eiland, uit. Het uitbeelden van de dagelijkse activiteiten, het harde labeur op het land en de religie contrasteert vaak met de magische rituelen en het bijgeloof.

Filosofie van de groep

In deze moderne tijd vraagt men zich af wat de diepere betekenis is van de identiteit van de Westerse beschaving. Interculturele uitwisseling en dialoog worden gepresenteerd als de essentiŽle dragers van een evenwichtige en volledige ontwikkeling van onze planeet. Zelfkennis en het zoeken naar je herkomst wordt steeds nagestreefd en aangemoedigd. In het bijzonder aan de jongere generaties wordt het idee dat folkloremuziek niet alleen een nostalgische herinnering aan vroeger is, maar integendeel nog steeds een levendig iets is dat je helpt het verleden te begrijpen en om beter te leven in het heden en bewust te plannen voor de toekomst.

Muziek en dans zijn nu collectief erfgoed en een effectieve manier om mensen samen te brengen.

 

- VOLG ONS NIEUWS OP FACEBOOK -
Weetjes, foto's, nieuwtjes, conversaties, de laatste updates... volg alles op onze Facebookpagina!

- KIJK MEE OP YOUTUBE -
Leuke filmpjes van voor, tijdens en na het festival... via het Festivalkanaal op YouTube!

Noorwegen
Polen
ItaliŽ
Vlaanderen