Uit TsjechiŽ: Dolina

Dolina werd opgericht in 1956 in Starť Město, een klein dorp in de omgeving van DolňŠcko in het district Uherskť Hradiště bij de Slovaakse grens.

In die tijd trad de groep een eerste keer op op het oogstfeest “Michalkť hody” en besloot om verder te blijven oefenen. De eerste uniformen en instrumenten werden geschonken door de plaatselijke brandweer.

Geleidelijk aan groeide de groep en kreeg ze meer ervaring en werd ze professioneler. Honderden jongens en meisjes waren lid van deze volkskunstgroep om zo te helpen om de Tsjechische klederdracht en tradities levend te houden. Het grote leeftijdsverschil van de leden weerhoudt hen niet om prachtige vertoningen te geven.

Zij hebben immers ťťn gezamenlijk doel: passie en inzet om zich cultureel en artistiek uit te drukken door muziek en volksdans. De leden brengen een groot deel van hun tijd samen door tijdens de repetities en optredens. Per jaar verzorgen zij tussen de 20 en 30 optredens. 

De groep houdt het hele jaar door de vele plaatselijke tradities in ere. Bij het begin van het jaar starten ze met de “Koningsrit” en het “Fašank”. In de lente is er de heksverbranding en in de herfst is er het traditionele oogstfestival “Michalkť hody s prŠvem”. Een evenement met meer dan 200 deelnemers in traditionele klederdracht. Op het einde van het jaar wordt er in de buurt rondgegaan om bij de mensen thuis Kerstliederen te zingen. Vele van deze tradities zijn bewerkt voor optredens door Dolina.

Volksdans is ontegensprekelijk een belangrijk deel van de volkstraditie. De groep is niet enkel bekend om haar paardansen, maar is ook bekend voor het dansen van de “verbuňk”. Dit is een dans van rekruten typisch voor het zuidoosten van MoraviŽ gebaseerd op solo en improvisaties. Deze dans werd in 2005 opgenomen door UNESCO als Masterpiece of Intangible Heritage of Humanity.

De groep brengt een rijk repertoire van dansen en liederen uit zowel MoraviŽ als Myjava en Oost-Slovakije. Elke dans wordt gebracht in de typische klederdracht en met de nodige attributen. Het spreekt voor zich dat de groep reeds vaak in het buitenland te gast was op meerdere prestigieuze festivals.


- VOLG ONS NIEUWS OP FACEBOOK -
Weetjes, foto's, nieuwtjes, conversaties, de laatste updates... volg alles op onze Facebookpagina!

- KIJK MEE OP YOUTUBE -
Leuke filmpjes van voor, tijdens en na het festival... via het Festivalkanaal op YouTube!

TsjechiŽ Frankrijk
Paaseiland India
Vlaanderen