Uit Paaseiland: Vai a heva ote henua

De groep "Vai a heva ote henua" brengt muziek, zang en dansen uit het Polynesische gebied. PolynesiŽ betekent eigenlijk vele eilanden. Het wordt gevormd door meer dan duizend eilanden en is ťťn van de drie eilandengroepen in de Stille Oceaan die OceaniŽ vormen. De Polynesische eilanden liggen allemaal binnen een driehoek met als hoekpunten de grote eilanden : Paaseiland, Nieuw Zeeland en HawaÔ. De groep brengt vooral dansen van het Paaseiland.

Paaseiland is het meest geÔsoleerde eiland ter wereld. De naam Paaseiland werd gegeven door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen toen hij het eiland ontdekte op Paaszondag in 1722. De inwoners van Paaseiland noemen hun eiland Rapa Nui. Wat zo veel betekent als “grote rots”. Deze aanduiding wordt tegenwoordig gebruikt om zowel het eiland als de inwoners en de taal aan te duiden.

Het meest bekend zijn de voorouderbeelden of moai. Deze typische beelden komen op het ganse eiland voor. Zij hebben allemaal merkwaardige oogkassen, die naar de hemel gericht zijn. Ze kunnen tot 9,5 meter hoog zijn en zijn vervaardigd uit tufsteen, een zacht vulkanisch gesteente.

Bij de ontdekking van Paaseiland waren er ongeveer 2000 tot 3000 inwoners op het eiland. Vast staat dat enkele eeuwen voor de Europese ontdekking er meer dan 10.000 inwoners op het eiland geleefd hebben. Het bevolkingsaantal is in een neerwaartse spiraal terecht gekomen door overbevolking, ontbossing en uitputting van de natuurlijke grondstoffen.

Na de Europese ontdekking zijn slavenhandel en nieuwe ziekten mee oorzaak geworden van een verdere verkleining van het bevolkingsaantal.

Paaseiland behoort staatkundig bij Chili. Het is een provincie binnen de regio ValparaŪso. De hoofdstad is Hanga Roa. Hier woont meer dan 85% van de totale eilandbevolking. Een groot deel van de oorspronkelijke inwoners is verhuisd naar het vasteland. Vooral naar Chili en in het bijzonder naar de hoofdstad Santiago.  Door het afgelegen karakter en de langdurige afzondering van de rest van de wereld hebben de Rapa Nui een zeer typische folklore. Gegroeid uit de voorouderverering en gebaseerd op de wet van de sterkste. Dit uit zich vooral in de cultus rond de vogelman of Tangata Manu. Deze figuur is een kruising tussen een mens en een fregatvogel. Deze cultus komt ook voor op andere Polynesische eilanden.


- VOLG ONS NIEUWS OP FACEBOOK -
Weetjes, foto's, nieuwtjes, conversaties, de laatste updates... volg alles op onze Facebookpagina!

- KIJK MEE OP YOUTUBE -
Leuke filmpjes van voor, tijdens en na het festival... via het Festivalkanaal op YouTube!

TsjechiŽ Frankrijk
Paaseiland India
Vlaanderen