Uit Frankrijk: Les Pastouriaux d'Rollat

Enkele jaren geleden kreeg volkskunstgroep Die Spelewei vzw uit onverwachte hoek ergens in Frankrijk een vraag om kennis te maken met deze groep. Een kleine delegatie van Die Spelewei vzw werd uitgenodigd om deel te nemen aan hun soirťe Bourbonnaise. Vol nieuwsgierigheid trokken 3 leden naar het gezellige St.-Remy-en-Rollat. We werden er hartelijk ontvangen en het klikte meteen. We stelden vast dat het hele dorp er leeft voor de folklore. Sindsdien wordt er nog regelmatig contact gehouden met als hoogtepunt een deelname aan ons Internationaal Folklorefestival.

Geografie

Les Pastouriaux d'Rollat hebben hun thuisbasis in St.-Remy-en-Rollat. Gelegen in de Auvergne in het zuidelijk centrum van Frankrijk. Het dorpje St.-Remy-en-Rollat telt een 1500 tal inwoners en ligt ongeveer 10 km van Vichy in het departement Alliers.

Geschiedenis

De groep werd opgericht in 1978 met als doel "het uitbeelden van een verleden". Dit doen ze met glans en blijkt vooral uit hun kostuums, de dansen en de prachtige live muziek gebracht op oude instrumenten.

Dansen

Les Pastouriaux d'Rollat brengen verschillende soorten dansen. Zo zijn er de typische bourrťe dansen. De meest primitieve en expressionistische dansen, gedanst in paren of rijen, die door de boombals bij ons een heropleving kennen. Een andere typische dans is de branle. Een bekend voorbeeld is de branle du rat. Een dans met luid voetgestamp, die door jonggehuwden gedanst werd om de muizen en ratten onder de planken vloeren te verjagen uit het huis. Verder zijn er de baton en cerceaux dansen, waar de dansers hun kunnen tonen met stokken en hoepels. La bouteille is een dans rond flessen, die voldoende helderheid vraagt van de dansers en een goed evenwichtsgevoel.

Instrumenten

De groep heeft een eigen orkest en maakt gebruik van enkele typische instrumenten. Zo bespelen zij de diatonische accordeon en de draailier. Ook de doedelzak uit geitenleer en de viool horen tot hun gamma.


- VOLG ONS NIEUWS OP FACEBOOK -
Weetjes, foto's, nieuwtjes, conversaties, de laatste updates... volg alles op onze Facebookpagina!

- KIJK MEE OP YOUTUBE -
Leuke filmpjes van voor, tijdens en na het festival... via het Festivalkanaal op YouTube!

TsjechiŽ Frankrijk
Paaseiland India
Vlaanderen